S/S Hindenburg

Tyvärr utsattes Hindenburg för plundring under sommaren 2002 och i samband med detta försvann skeppsratten.

Hindenburg var en tysk isbrytare ur kejserliga flottan. Morgonen den 9 mars 1918 gick Hindenburg i spetsen för en konvoj tyska kryssare. Fartyget bröt is samtidigt som hon verkade som minskydd då farvattnen i Ålands skärgård var minerade. Kort efter det att man lagt ut från Kärringsund i Eckerö bröts lugnet av en kraftig explosion. Fartyget stannade, en fastfrusen flytmina hade sprängt ett stort hål i fören. Hindenburg tog snabbt in vatten och sjönk. Explosionen tog tre av besättningsmedlemmarnas liv. De övriga lyckades rädda sig ut på isen. Vid förlisningen var fartyget endast tre år gammalt. Då vraket är viloplatsen för de som omkom skall vi vid dykningar på vraket visa vördnad och respekt.

Hindenburg är en av Östersjöns pärlor och kan ses på videon “Fem Vrak del 2” från Deepsea Productions. Fartyget var 51m långt och 13 m brett. Sevärt på vraket är bl a ratt med mässingsstativ, maskintelegrafer, porslin, signalpistol m.m. Endast skeppsklocka samt små detaljer är bärgade och kan beskådas på sjöfartsmuseet. Dykdjupet ligger mellan 37-47meter.
Tyvärr utsattes Hindenburg för plundring under sommaren 2002 och i samband med detta försvann skeppsratten.

Obs! Detta är exklusiv dykning då endast 12 dyktillfällen per år erbjuds på Hindenburg på grund av rådande restriktioner som gäller på vraket.

Diving Åland – Mariehamn – Åland